Jump to main content
00 386 (0)5 662 11 50 tajnistvo@osvsmuc.si
Select Page

Mednarodno sodelovanje

FIT 4 KID

V skladu s smernicami Svetovne zdravstvene organizacije in v okviru znanstvenih dognanj je Barbara Konda, univ. dipl. fiziologinja, razvila projekt Fit International, ki je postal v preteklih 20 letih prepoznan kot model dobre prakse tako v Sloveniji kot v mednarodnem okolju.

FIT International je mednarodni projekt, ki ima za glavni cilj spodbuditi otroke in mladostnike h gibalnim/športnim dejavnostim; učitelje pa s strokovnimi predavanji in praktičnimi delavnicami opremiti z metodami in pristopi, s katerimi lahko gibanju na široko odprejo vrata v svoje igralnice in učilnice – neodvisno od starosti otrok in predmetnega področja, ki ga poučujejo. Fit pedagogika postavlja v ospredje učenje v gibanju, gibanje skozi igro in funkcionalno raven znanja.

Fit4Kid model je sestavljen iz motivacijske pedagogike, izobraževalnih programov, tehnik, vsebin in smernic, ki se osredotočajo na povečano uporabo vadbe in telesne dejavnosti v predšolskem in osnovnošolskem obdobju. Gibanje in zadostna hidracija pomembno vplivata na delovanje celega človeškega telesa, tudi možganov, zato je cilj projekta povečati telesno dejavnost in zagotoviti hidracijo. Tako se krepi zdravje, izboljšata učno okolje in uspeh.

Naša šola se je vključila v projekt v šolskem letu 2019/2020 za obdobje dveh let. Ne glede na formalni zaključek pogodbe, aktivnosti FIT4KID izvajamo naprej sami, brez neposrednega sodelovanja organizacije FIT International.

Oblikovana je ožja strokovna skupina v sestavi: Karmen MUNDA, Mateja TOMAŽIČ, Maja VARGAZON, Deana PROTNER in Suzana LOVRIČ ter vodja  tima  Nina SORIĆ.

MEPI- Mednarodno priznanje za mlade

Pod okriljem Nacionalnega urada Mepi izvajamo program bronaste stopnje za učence 8. in 9. razreda. Program zajema individualne aktivnosti učencev na področjih prostovoljstva, veščin in rekreativnega športa ter skupinsko izvedeno dvodnevno pustolovsko odpravo.

 V letošnjem šolskem letu bosta potekali ločeno:

  • MEPI pripravljalnica za 8. razred
  • MEPI izziv za učence 9. razreda

V programu sodelujejo Franka SAKELŠAK, David GOBBO, Tomaž MIKELN  in Mateja TOMAŽIČ.

ENO Tree Planting

Tudi letos bomo sodelovali pri tradicionalnem dnevu sajenja drevesa miru, ki bo kot vsako leto potekalo 21. septembra. Ta dan so Združeni narodi razglasili za svetovni dan miru. Otroško sajenje dreves simbolizira mir in kontinuiteto življenja. Skupaj z učenci bomo posadili drevo okolja. Organizirajo člani Eko tima.

Naša mala knjižnica

Mednarodni projekt Naša mala knjižnica je namenjen promociji bralne kulture ter spoznavanju evropskih avtorjev in ilustratorjev. Poleg Slovenije so v projekt vključene še sosednja Hrvaška in daljnja Estonija. Vsaka od treh evropskih založb bo prispevala prevedene knjige za učence v vseh treh jezikih.

V okviru projekta bomo preko ustvarjalnikov motivirali učence za branje in spoznavanje Slovenije in drugih kultur. Projekt bomo ponudili zahtevnejšim bralcem 4.in 5.razreda, koordinirala ga bo knjižničarka Irena SIVKA HORVAT.

 

(Skupno 653 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost