Jump to main content
00 386 (0)5 662 11 50 tajnistvo@osvsmuc.si
Select Page

So ljudje, ki nikoli zares ne odidejo, saj za vedno živijo v naših spominih”, je uvodoma povedala Isabel na dan obeležitve dneva šole.

Na Osnovni šoli Vojke Šmuc Izola vsako leto 27. novembra praznujemo dan šole. To je dan, posvečen Vojki Šmuc, mladi partizanski bolničarki, ki je v skrbi za ranjenega partizana izgubila življenje.

Naš praznik smo obeležili bogato. Ob dnevu dejavnosti in spominskem obeležju, ki ju že vrsto let izvajamo, smo letos na pobudo ravnatelja, izpeljali še radijsko oddajo. Dejavnosti v ta namen smo izvajali ves mesec.

Kljub omejitvam, nam je uspelo uspešno izpeljati obeležje „ je ponosno povedal ravnatelj Anton Baloh.

Dejavnosti ob dnevu šole so potekale v obeh enotah, tako na matični, kot na podružnični šoli.

Predhodno so se učitelji po oddelkih z učenci pogovarjali o pogumu. Zakaj ravno o pogumu, ni težko uganiti, saj je naša Vojka bila zgled pojma o pogumu. Učenci so se o tem izražali z besedo in likovnim ustvarjanjem. A pogum je le del vrednot, ki jih je živela Vojka Šmuc. Širšim vrednotam smo se posvetili na okrogli mizi, ki smo jo pripravili v ta namen. Dejstvo da učenci, že najmlajši, poznajo vrednote, ki povezujejo in nas delajo bogatejše, nas navdaja z radostjo. Znanje, sočutje, pomoč, nesebičnost, prijaznost, sodelovanje, dobri odnosi, iskrenost, družina, prijateljstvo...so vrednote, ki jih razumejo kot posebej pomembne. V smislu le-teh so učenci prispevali k sestavi besedila in deklamacije za zaključno obeležje ob spomeniku.

Sočasno so v mesecu novembru potekale priprave na tehniški dan na temo varnega in spodbudnega učnega okolja. V projekt VSUO smo se po okriljem Zavoda za šolstvo vključili že v preteklem šolskem letu. Cilji projekta so dolgoročni in prav tako spodbujajo k negovanju pomembnih vrednot. Usmerjeni so k oblikovanju socialnih veščin in ustreznih strategij komunikacije in vedenja. Tehniški dan smo pripravili tako, da je ponudil možnosti aktivnega sodelovanja prav vsem.   Mentorji so poskrbeli tako za govorno izražanje, kot za izražanje individualnega likovnega izraza in estetike. Izdelali smo pisane zapestnice prijateljstva.

Spominskega obeležja, kot sklepnega v nizu naštetih dogodkov, so se tudi letos udeležili cenjeni gostje; ravnatelj, župan in predstavniki Zveze združenj borcev za vrednote NOB. Vsi trije so nas pred polaganjem vencev k spomeniku nagovorili.

Ravnatelj, Anton Baloh, se je zahvalil učencem in mentorjem za izvedene aktivnosti. Pohvalil je trud, povzel vrednote, ki jim sledimo in poudaril, da ima naša šola „dušo”. Zahvalil se je tudi županu za podporo in ponovno spomnil, da poleg duše šola potrebuje tudi novo obleko. Nagovor je zaključil z upanjem, da se prihodnje leto srečamo v večjem številu.

Župan Danilo Markočič  je izrazil ponos nad delom šole. Povedal je, da Občina Izola s šolo že veliko let uspešno sodeluje in se veseli dosežkov, ki jih ni bilo malo.Izrazil je nadaljnjo pripravljenost za pomoč šoli.

Gospod Slobodan Radujko iz Zveze združenj borcev za vrednote NOB je izrazil veselje ob dejstvu, da šola tako skrbno že vrsto let neguje spomin na vrednote NOB in mlado bolničarko, po kateri nosimo ime.

In to je res, na naši šoli bi težko našli učenca, ki ne bi vedel, kdo je bila Vojka Šmuc.

Zapisala: Irena SIVKA HORVAT

Povezava na posnetek

 

(Skupno 648 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost