Jump to main content
00 386 (0)5 662 11 50 tajnistvo@osvsmuc.si
Select Page

Podprli smo Podnebni tek, čas se namreč izTeka…

V času od 30. septembra do 6. novembra poteka najdaljši (od Škotske do Egipta) Podnebni tek “Čas se izteka”, kateremu se pridružuje tudi program Ekošola, v katerega je naša šola včlanjena. 

Vemo, da globalno segrevanje predstavlja velik problem zaradi podnebnih sprememb in s tem vpliva na različna področja… Kakovostno izobraževanje o tem je ključnega pomena, če želimo opremiti ljudi vseh starosti in na vseh položajih z znanjem in veščinami, potrebnimi za izgradnjo prihodnosti. Predvsem mlade je potrebno postaviti v ospredje pogovorov o podnebnih spremembah in jih z izobraževanjem opolnomočiti. Za to bi potrebovali dosledno politiko, ustrezno financiranje, usposabljanja in izobraževanja…

Namen teka je predati to sporočilo svetovnim voditeljem na 27. konferenci Združenih narodov o podnebnih spremembah 2022, imenovana COP27, ki bo potekala od 6. do 18. novembra 2022 v Šarm El Šejku v Egiptu. Več si lahko preberete na Running Out of Time (running-out-of-time.com).

  1. in 19. oktobra je tek potekal tudi čez Slovenijo.

Kot šola smo podprli Podnebni tek z ozaveščanjem učencev in zaposlenih o omenjenem dogodku ter z nabiranjem kilometrov na različne načine. Učence smo seznanili z akcijo Podnebnega teka in jih s tem dodatno motivirali za dosežke in aktivno sodelovanje na športnih dnevih ter na šoli v Podnebnem tednu med 17. in 21. oktobrom.

Učiteljice naravoslovnih predmetov predmetne stopnje so izvedle učne ure o tej tematiki, z učenci so se pogovorile o podnebnih spremembah, o vzrokih zanje…ob slikovnem materialu so učenci diskutirali, posamezne slike skušali povezati med seboj in nato izdelali plakate.

Tudi v oddelkih podaljšanega bivanja je tekla beseda o tej tematiki. Med zaposlene smo tudi  ponesli novico o mednarodni akciji in jih spodbudili k gibanju.

  1. 10. so 6. razredi nabirali kilometre s pohodom v Cerknici, kjer so skupaj z učitelji prehodili kar 375,2 km.

Istega dne se je nekaj učiteljev z namenom podpore tekačem Podnebnega teka, odpravilo iz Izole do Kopra in nazaj peš, s kolesom, otroškim vozičkom… Zbrali so 46 km.

Učenci 1.B razreda so simbolično kilometrino nabirali v sklopu podaljšanega bivanja kar na šolskem igrišču. Vsak je pretekel 300m, nekateri tudi več. Skupaj z učiteljico so zbrali 7 km.

21.10. je potekal športni dan 3. triade ( 200 učencev), ki je bil obarvan z ozaveščanjem o klimatskih spremembah. Za motivacijo so poskrbeli učitelji z obešanjem in nošenjem plakatov, ki so jih pripravili učenci ter z otvoritvenim tekom enega atletskega kroga na stadionu (400 m). Nato so učenci pretekli razdaljo 800 m okoli športnega središča Bonifika, kjer so skupaj z učiteljem športa nabrali kar 61 km skupne pretečene razdalje. Sledili so teki na 60 m, 300 m, 600 m ter medrazredno tekmovanje v štafeti. S skupnimi močmi, koraki in voljo so tako pretekli kar 273 km in 220 m. Od tega so učitelji pretekli 5,6 km.

5.razredi so pri neobveznem izbirnem predmetu Šport skupno pretekli 12 km.

Še nekaj dodatnih kilometrov sta učitelja športa prekolesarila iz Izole do Umaga in nazaj. Skupna pot je tako prinesla še dodatnih 208 kilometrov. Učiteljica tehnike pa se je odločila za samostojen pohod in prispevala 16 kilometrov.

Osnovna šola Vojke Šmuc je tako podprla Podnebni tek z 937 km in 420 metri.

Hvala vsem za sodelovanje.

Članice projekta Ekošole

(Skupno 222 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost