Jump to main content
00 386 (0)5 662 11 50 tajnistvo@osvsmuc.si
Select Page
  1. aprila, na dan Zemlje, smo na šoli imeli prireditev, katere rdeča nit je bilo ozaveščanje o nujnosti spremembe naših potrošniških navad in pomenu pravilnega ravnanja z odpadki, z namenom omiliti preobremenjenost naše ljube Zemlje.

Ves dan je potekala številčno obiskana izmenjevalnica, kot rezultat projekta Art kant so bili predstavljeni umetniško predelani zabojniki za odpadke, vsem trem izolskim osnovnim šolam pa je Komunala Izola podarila komplete novih zabojnikov za ločeno zbiranje odpadkov.

Izmenjevalnica Ekošmuc(KI)

V zadnjih dveh mesecih smo tesno sodelovali z gospo Metko Šori iz Centra uporabnih predmetov v Izoli (CUP), ki deluje pod okriljem Komunale Izola. Ekipa učencev predmetne stopnje, ki so ekološko naravnani in jim res ni vseeno za naš planet, se je večkrat sestala z gospo Metko in učiteljico Teo Lipičar ter se dogovarjala o načinu izvedbe izmenjevalnice na naši šoli. Šolska izmenjevalnica Ekošmuc(KI), v sklopu katere so si otroci izmenjevali oblačila, knjige in igrače, je potekala s pomočjo posebej za to priložnost pripravljenih kupončkov, ki jih bodo otroci lahko kasneje unovčili tudi v CUP-u Komunale Izola na Muzčevi ulici 7 v Izoli ter na morebitnih nadaljnjih izmenjevalnicah na šoli. Pred izmenjevalnico smo posneli tudi video, s katerim smo želeli vse učence in učitelje povabiti k sodelovanju. Odziv učencev na izmenjevanje je bil res pozitiven, kar nas vse sodelujoče učence in učitelje zelo veseli in si želimo ta način dobre prakse ohraniti tudi vnaprej.

Podnebni tek

 Z željo opozoriti na naš vpliv na podnebne spremembe, katerih posledica so tudi ekstremni vremenski pojavi, smo učenci in učitelji v tednu od 15. 4. do 19. 4 na šoli izvajali Podnebni tek v klopu programa Ekošola. Otroci so ob vihranju »reciklirane« zastave, ki so nam jo naredili na CUP-u, lahko vsak dan med glavnim odmorom in v času podaljšanega bivanja, tekli na 60 metrski progi. Na ta način smo opozarjali, da se nam čas za spremembe naših potrošniških navad in ravnanj neusmiljeno izteka.

Vsi sodelujoči učenci in učitelji so odtekli 655 razdalj, kar je skoraj 40 kilometrov. Bravo!

Projekt Art kant

Komunala Izola je v preteklem letu zasnovala projekt Art kantv katerem sodelujejo osnovnošolski otroci. Cilj projekta je pripraviti umetniško osnovane zabojnike za ločeno zbiranje odpadkov, ki na množično obiskovanih javnih dogodkih s svojim izgledom pritegnejo pozornost in pozivajo ljudi k doslednemu ločevanju odpadkov. Izpod rok učenca in učenk 9. razreda, ki obiskujejo izbirni predmet Likovno snovanje, je pod mentorstvom učiteljice Klarise Hrvatin nastalo pet unikatnih zabojnikov, ki jih bo odslej Komunala predajala v uporabo ob različnih prireditvah v občini Izola. V zameno za »art« zabojnike je Komunala Izola namenila komplete novih manjših zabojnikov za ločeno zbiranje odpadkov vsaki izmed izolskih osnovnih šol, ki bodo z enotnim videzom učencem olajšali in jih hkrati še dodatno spodbujali k pravilnemu ravnanju z odpadki tudi v šolskih prostorih.

Prireditev so s kulturnimi vložki popestrili učenci vseh treh izolskih osnovnih šol. S klavirskim nastopom ob projekciji jo je otvorila učenka OŠ Vojke Šmuc, prepeval nam je otroški pevski zbor OŠ Livade in zaplesala skupina četrtošolcev SE Dante Alighieri.

Direktor Komunale Izola, Robi Flego, je v nagovoru otrokom poskusil na enostaven in razumljiv način predstaviti koliko odpadkov vsakodnevno pridela vsak izmed nas, zakaj je pomembno  preprečevanje nastajanja odpadkov in kako lahko k temu prispevamo.

Prisotne je nagovorila tudi podžupanja občine Izola, Agnese Babič, ki je pohvalila sodelovanje Komunale Izola in osnovnih šol, otrokom pa podala spodbudno sporočilo: «Tako kot se trudimo biti dobri prijatelji drug drugemu, tako moramo biti dobri tudi do našega planeta, zato je pomembno, da ne onesnažujemo okolja, ločujemo odpadke, smo skrbni z vodo in energijo. Vsak korak v to smer bo izboljšal naše življenje in ohranil Zemljo za generacije, ki prihajajo za nami.«

Ravnatelj in ravnateljici izolskih osnovnih šol so si bili enotnega mnenja, da so otroci na področju varovanja okolja mnogokrat zgled in jim položili na srce, naj brez zadržkov opozarjajo na nepravilnosti tudi odrasle.

Sodelovanje Občine, Komunale in osnovnih šol Izole ter tovrstni skupni dogodki učinkovito opozarjajo na pomembnost sodelovanja za svetlo in zeleno prihodnost. Skupaj namreč zmoremo več…

POVEZAVA NA VIDEOPOSNETEK >>>

 

(Skupno 163 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost