Jump to main content
00 386 (0)5 662 11 50 tajnistvo@osvsmuc.si
Select Page

Slovenski osnovnošolci OŠ Vojke Šmuc in OŠ Livade Izola vračajo v tednu od, 15.10. do 22.10., svoj obisk španskim prijateljem, ki so Slovenijo obiskali v mesecu aprilu.

18 učencev iz Slovenije spoznava španski šolski sistem, jezik, kulturo, življenje vrstnikov v Španiji in poglablja prijateljstvo v čudovitem mestu Valencia. Prvi dan so nas španski učenci sprejeli s programom, nato pa smo na šoli v kraju Burjassot, kjer se nahaja šola španskih učencev, ustvarili vsak svojo pahljačo. Pahljača je tipični španski pripomoček za hlajenje obraza. Spoznali smo, da so dekleta v preteklosti uporabljala pahljačo tudi kot pripomoček za sporazumevanje. Po delavnici smo se odpravili do centra mesta Burjassot in obiskali mestno hišo. Sprejel nas je župan. Poleg razlage zanimivih zgodovinskih dogodkov tega mesta je učence nagovoril, da je v življenju pomembna izobrazba in širina posameznika. Pot smo ta dan nadaljevali v t.i. Casa de la cultura, Hišo kulture, kjer so nas seznanili z dejavnostmi, ki jih izvajajo v popoldanskem času za vse starostne skupine. Drugi dan: obisk nacionalnega parka Albufera. Nacionalni park so učenci lahko občudovali iz tradiciolnalnih čolnov,  s katerimi so se popeljali mimo trsja in opazovali različne ptičje vrste. Na plaži so učenci ustvarjali sklupture iz peska in se družili med seboj.

 .

1.dan

 .

2.dan

 .

3.dan

Tretji dan smo se odpravili v največji akvarij v Evropi – Oceanografik, ki se nahaja znotraj kompleksa La ciudad de las artes y las ciencias, t.i. Mesta umetnosti in znanosti. Trenutno je to edini akvarij v Evropi, ki ima beluge in mrože. Ena najbolj atraktivnih točk za učence je bila predstava delfinov. V muzeju znanosti smo se lahko preizkusili v mnogih interaktivnih nalogah. Nato smo si ogledali film o konstrukciji mostov in potresih v zanimivi stavbi Hemisferic, kjer je kar celoten strop platno samo.

.

4. dan

Petek, soboto in nedeljo so učenci preživeli s svojimi španskimi prijatelji in družinami. V petek so v Valencii in njeni okolici zaprli nekatere šole zaradi napovedi velikih poplav. Nekateri učenci so svoje vtise treh dneh opisali takole:

V petek smo odšli še z nekaterimi drugimi v nakupovalno središče. V soboto smo naredili sprehod po Valencii in sem kupila nekaj spominkov. V nedeljo dopoldan smo se sprehodili po kraju Burjassot. Popoldan smo se zabavali na toboganih.

Lana Škropeta

V petek smo vsi iz izmenjave obiskali trgovski center v Turii. V soboto smo si z družino ogledali mesto Valencia. Zvečer smo z nekaterimi ostalimi igrali bowling. V nedeljo smo odšli na ogled plaže in popoldan v park Gulliver na tobogane. Zala Medvešček

Z družino smo obiskali rojstni kraj mame moje španske prijateljice. Navdušena sem bila nad obiskom parka Gulliver, kjer smo se lahko spuščali po toboganih.

Lisa Garcia

V ponedeljek smo si ogledali muzej Las fallas v Valencii. Las fallas je zelo znano praznovanje v mesecu marcu. Traja skoraj en teden in privabi veliko ljudi. Ljudje izdelajo skulpture iz voska, kartona, blaga … Vsaka izdelana »lutka« ima svoje sporočilo. Po ogledu muzeja nas je turistični avtobus popeljal po Valencii od znamenitosti do znamenitosti. Slovo od španskih prijateljev je prišlo prehitro. V enem tednu so se slovenski učenci navezali na svoje prijatelje iz tujine, zato je bilo ob slovesu prelitih kar nekaj solza.

Hasta la vista. iY qué la amistad viva para siempre!

Se vidimo. In naj prijateljstvo živi za vedno!

                                                               Zapisala učiteljica španščine

                                                                        Maša Avsenak Zobec

 

 

(Skupno 396 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost