Jump to main content
00 386 (0)5 662 11 50 tajnistvo@osvsmuc.si
Select Page

Evropski dan jezikov, ki ga obeležujemo 26. septembra, je pomemben dan, ki nas spominja na bogato jezikovno dediščino po svetu. Spodbuja nas k učenju novih jezikov, strpnosti in medkulturnem razumevanju ter nam pomaga graditi bolj vključujočo in povezovalno skupnost.

Učenci 1. in 2. razreda PŠ Korte so spoznavali evropske države in njihove barvite zastave, med njimi tudi evropsko, ki je temeljni simbol povezovanja narodov. A otroke v Evropi povezuje še veliko več: čisto vsi dobro poznajo zgodbo o Ostržku, saj je prevedena v vse evropske jezike. Brali smo jo v izvirnem jeziku, italijanščini, Pinocchio pa nam je bil tako všeč, da smo ga tudi izdelali ter poiskali živopisane platnice knjig, ki pripovedujejo njegovo zgodbo v evropskih jezikih.

Z učenci 3., 4. in 5.r smo spoznali zastave različnih držav in uporabili spletne slovarje s katerimi smo v različne jezike prevedli frazi ”Pozdravljen, kako si? Dobro, hvala” in ”Pozdravljen, kako ti je ime? Ime mi je…” Učenci so si nato izbrali države in narisali njihove zastave. Izdelali so tudi lutke s katerimi so preko igre vlog govorili jezik izbrane države. To je bil trenutek, ko so se njihove besede spremenile v mostove, ki so povezovali kulture in sprejemali drugačnost. Na koncu smo pripravili šolsko razstavo in posneli kratek video.

Dragi bralci članka, spodaj je povezava do videa, v katerem smo za vas pripravili tudi uganko. V videu sta dve zastavi postavljeni obratno. Ali ugotovite kateri? Veselo raziskovanje!

Petra Mekiš in Ana Dobrničič Orbanič

VIDEO

”V posnetku smo za vas pripravili tudi uganko. Dve zastavi smo postavili obratno. Ali ugotovite kateri? Veselo raziskovanje!”

 

 

(Skupno 71 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost