Jump to main content
00 386 (0)5 662 11 50 tajnistvo@osvsmuc.si
Select Page

OBISK RAZSTAVE KATALONSKEGA SLIKARJA, KIPARJA IN KERAMIKA JOAN-a MIRÓ-ja V TRSTU

V petek, 29. 9. 2023, smo se z učenci od 7. do 9. razreda nekaterih izbirnih predmetov odpravili v mesto Trst v muzej Revoltella na ogled zanimive razstave znanega umetnika Joana Mirója. Joan Miró se je rodil leta 1893 v Barceloni (Katalonija, Španija). Bil je ponosen Katalonec vse življenje. Na evropskih tleh je pustil globoke sledi svojega ustvarjanja v obdobju nadrealizma oz. surrealizma in dadaizma moderne umetnosti. Srečal se je z znanimi umetniki tistega časa, kot sta Pablo Picasso in Vasilij Kandinski. 

V muzeju Revoltella so si učenci z zanimanjem ogledali nekatere originale tega znanega umetnika. Ustvarili so podpis svojega imena v stilu Mirója in se poigrali z njegovo tehniko in simboli, ki jih je rad uporabljal.

Možnost ogleda krasne palače Revoltella, kjer lahko občudujemo dodelano pohištvo, prestižne sobane, raznovrstne spominke, ki jih je prinesel velik podjetnik baron Revoltella s svojih potovanj, je učence navdušil. Ti so z zanimanjem prisluhnili zgodbi barona, ki je financiral Sueški prekop in večkrat potoval v Egipt, kjer je v francoščini napisal dnevnik, ki ga hranijo v knjižnici te palače.

Sledil je sprehod po Trstu do Trga enotnosti (Piazza Unità ) in zasluženo sladkanje s sladoledom. Seveda brez omembe Narodnega doma, osrednje ustanove tržaških Slovencev, ki je bil konec marca 2022 v celoti vrnjen slovenski narodni skupnosti, pač ne gre.

Učenci so se v našo lepo Izolo vrnili polni novih vtisov in znanj.

Učiteljici Klarisa H. in Maša A. Z.

 

(Skupno 217 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost