00 386 (0)5 662 11 50 tajnistvo@osvsmuc.si
Select Page

Hvala za naš super zajtrk!

Letos smo že devetič zapovrstjo obeležili dan slovenske hrane, ki ga je vlada razglasila leta 2012. Na naši šoli (OŠ Vojke Šmuc Izola) smo letos imeli pravzaprav teden slovenske hrane, ker so nam ponudili vsak dan za kosilo eno izmed slovenskih tradicionalnih jedi. Konec tedna pa smo za češnjo na torti oz. zaključek teh dni jedli tradicionalni slovenski zajtrk. Pred začetkom pouka smo si ʺbaterijeʺ napolnili s cvetličnim medom in ekološkim maslom, namazanim na polbeli kruh. Po grlu je mnogim steklo mleko, vitamine pa smo dobili iz ekoloških slovenskih jabolk. Slogan, s katerim letos obeležujemo dan slovenske hrane, se glasi: „Hvala za naš super zajtrk!”, a marsikdo se s tem ne bi strinjal, kajti tistim, ki niso vajeni domače tradicionalne hrane, predvsem zajtrk ni bil všeč. Kljub temu pa vztrajanje z dnevi slovenske hrane zelo pozitivno vpliva na prehrambne navade učencev, ker tudi raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje kaže, da nas vse več uživa zelenjavo in zjutraj redno zajtrkujemo, vedno manj pa pijemo gazirane pijače. Če se vrnemo k tednu slovenskih jedi, ki smo ga imeli letos na naši šoli, bi rad povedal, da je bil zagotovo zelo dobra zamisel. Pomembno je, da spoznavamo in okušamo slovenske tradicionalne jedi ali take, ki so značilne za Obalo. V torek so nam namreč kuharice skuhale brodet s kalamari in polento, ki je bil v preteklosti res pogosto na jedilniku obalnih krajev. Enkrat tedensko dobimo v šoli mineštro ter pecivo, in ta teden smo dobili slavni ješprenj ter skutne štruklje, ki niso tako sladki, kot je običajno pecivo, zato nekaterim niso prijali. So se pa tem zagotovo ”odkupili” že v ponedeljek, na začetku posebnega tedna, ko smo dobili pri kosilu tudi orehove kolačke, ki so ugajali prav vsem. Konec tedna so nam postregli z odličnimi pečenicami. Okusne pa so bile tudi druge jedi v tem tradicionalnem tednu, npr. krompirjev golaž.

Če za konec naredim povzetek, mislim, da lahko z mirno vestjo rečem, da je teden uspel, saj so mnogi okusili nove jedi, nekateri pa pomislili, da je zajtrkovanje dobra navada. Prav vsi bi morali biti hvaležni in veseli, da lahko uživamo domača in sveža živila.

Jan Luka Fatur 7.a

(Skupno 165 obiskov, današnjih obiskov 1)