Jump to main content
00 386 (0)5 662 11 50 tajnistvo@osvsmuc.si
Select Page

V petek, 20. 5. 2022 smo tudi na OŠ Vojke Šmuc obeležili Svetovni dan čebel. Na pobudo Slovenije je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) 20. 12. 2017 soglasno sprejela resolucijo, s katero je 20. maj razglasila za svetovni dan čebel. Letos smo z učenci 8. b in 8. d oddelka pripravili razstavo v večnamenskem prostoru šole.

Svetovni dan je posvečen čebelam in tudi drugim opraševalcem kot so hrošči, dnevni in nočni metulji, komarji, mušice, muhe in tudi veter. Ste vedeli, da imajo čebele in rastline skrivnosti? Le ti lahko vidijo svetlobo v ultravijoličnem (UV) delu vidnega spektra. Regrat je za človeško oko enotne rumene barve, ki pa ima v resnici vzorce, ki opraševalcem pomagajo , da hitro najdejo središče cveta.

Pri pouku tehnike in tehnologije so učenci spoznali osnovne informacije o medu, ki jim jih je posredovala študentka prehranskega svetovanja smeri dietetika, Kristina Banović. Z učenci je spregovorila par besed o hranilni vrednosti, sestavi medu, kakšni so pri uživanju njegovi učinki na zdravje, koliko različnih vrst medu poznamo, kako se ga shranjuje in kakšna so priporočila za njegovo pripravo.

Učenci so v nadaljevanju pri učiteljici Mojci Burgar in Alji Brečko ustvarjali različne plakate, letake, … na temo čebele. Že v preteklih letih pa je pri pouku tehnike nastal velik in zanimiv čebelnjak, ki so ga učenci letos prenovili in okrasili, da bi nas opominjal, kako pomembne so za naše življenje te male leteče živalce.

Za konec pa še: Ali ste vedeli kako čebele najdejo pašo in katere barve cvetov so jim najljubše? Vse informacije, ki si jih čebele med sabo povedo, si jih sporočijo s plesom. Ko se čebele delavke, ki imajo nalogo iskanja hrane, vrnejo v panj, s plesom ostalim sporočijo oddaljenost in smer novo odkrite paše. Najraje pa nabirajo medičino z bele, rumene ali modre barve cveta z ultravijoličnimi vzorci.

Zapisala: Mojca Burgar

(Skupno 144 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost